Opluchting overheerst na openbare excuses

by Kristian van Tuil on 13/09/2011 · 1 comment

Na het nemen van een foto in de nabijheid van Utrecht Centraal afgevoerd worden door de spoorwegpolitie en om een drogreden een middag in de cel belanden. Het overkwam collega-journalist Emiel Elgersma op 24 augustus tot zijn eigen stomme verbazing.

“Daar schrik je natuurlijk enorm van”, zegt Elgersma nu bijna drie weken later in een vraaggesprek met RethinkingMedia. Dinsdagmiddag verscheen een officieel persbericht waarin het KLPD excuses maakt voor de naar eigen zeggen “onterechte aanhouding”. Volgens het politiecorps had de spoorwegpolitie nooit op deze manier te werk mogen gaan toen de fotograaf een straatmuzikant op de gevoelige plaat probeerde vast te leggen. De officiële aanleiding voor de arrestatie, namelijk hinder/overlast voor langslopend reizigerspubliek, is “niet vastgesteld”, blijkt na een interne evaluatie achteraf. Daarom is officieel excuses gemaakt en wil de politie proberen soortgelijke incidenten in de toekomst voorkomen.

Elgerma is blij dat het KLPD nu “sorry” zegt en klinkt opgelucht. “Maar”, zo zegt hij, zit het hem nog steeds niet helemaal lekker. “Van het weekend was ik in Enschede om foto’s te maken van het kunstfestival Gogbot. Op de een of andere manier voelt het toch ongemakkelijk om op het station festivalgangers te fotograferen. Als ik dan politie zie, zou het naar mijn idee goed kunnen dat ik weer word aangesproken. En dan krijg je weer de discussie over het wel of niet tonen van een identiteitsbewijs.”

Het is nu klaar
Voor de journalist was het eind augustus vooral een principekwestie. Hij droeg een ID-kaart op zak, maar vond het zelf niet terecht dat hij deze zonder goede reden diende te tonen. “Ze mogen je het gewoon niet vragen als je niemand tot last bent en gewoon je werk doet”, zegt hij. Ondanks de preventieve en afschrikkende werking die de arrestatie van hemzelf tot gevolg heeft gehad – “zoiets gaat je niet in de koude kleren zitten” – is hij vooral blij met het excuus. “Er is nu een akkoord en wat zou ik nu nog meer willen? Hiertegen is geen hoger beroep mogelijk, al zou ik het wel via andere wegen verder aan kunnen vechten. Ik kan dat wel doen, maar daar heb ik momenteel geen zin in. Voor mij is hiermee de kous af.”

Elgersma dankt na drie weken vooral de NVJ die hem in deze tumultueuze periode van juridisch advies heeft voorzien. Kosten heeft hij verder niet gemaakt, behalve dat de zaak hem veel tijd heeft gekost. “De arrestatie zelf en de nasleep ervan hebben me twee volle dagen gekost”, zegt hij. “De telefoon stond de dag erna roodgloeiend. Ook vanmiddag en vanavond was het weer druk, al was het iets minder dan toen.”

Reacties ontving Elgersma vooral van foto- en videografen die hem soortgelijke ervaringen mailden. “Ik ontving dertig mailtjes met daarin veel verhalen over gelijkende kwesties, ook vaak met spoorwegpolitie. Al moet ik zeggen dat de meest schrijnende gevallen verband hielden met private beveiligers, die lijken zich dus echt niets van de wet aan te trekken.”

Terrorisme-motief van de politie ‘onzin’
In sommige reacties op bijvoorbeeld GeenStijl en SpitsNieuws werd gesuggereerd dat fotograferen rond stations überhaupt niet zou mogen, omdat het bij deze plekken zou gaan om ‘veiligheidsrisicogebieden’ die terrorismegevoelig zouden zijn. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) liet bij monde van woordvoerder Edmont Messchaert in het AD/UN weten: “Die veiligheidsgebieden zijn op ons verzoek ingesteld, maar geven alleen bevoegdheden tot fouilleren en het in beslag nemen van wapens en munitie.” Vragen naar legitimatie mag dus niet zomaar en fotograferen rond stations is als journalist, zoals de site van de NS zelf aangeeft, gewoon nog altijd toegestaan.

Kamerlid Tofik Dibi van GroenLinks besloot direct na de eerste berichtgeving over de zaak kamervragen te gaan stellen aan minister Opstelten. Die vragen zijn op 30 augustus gesteld, uiterlijk op 20 september moeten deze zijn beantwoord door de bewindsman. Naast dat Dibi voor Elgersma opkwam, kreeg de fotograaf ook bijval van een PvdA-raadslid uit Utrecht en de fractievoorzitter van D66 uit de Domstad. “Vooral van die PvdA’er heb ik veel advies gekregen, daar was ik enorm blij mee”, zegt hij.

Liever geen stempel
Gaat Elgersma met de kennis van nu zich in de toekomst blijvend opwerpen voor de rechten van fotografen en journalisten? “Aan de ene kant wil ik dat wel doen, want ik wil graag mijn info delen als anderen daar wat aan hebben. Ik zal er ook nog vaker over gaan bloggen denk ik. Maar aan de andere kant wil ik niet het stempel blijven dragen van die actievoerende fotograaf. Er zijn immers ook niet voor niets speciale actiegroepen voor dit soort kwesties. Ik ben gewoon opgelucht dat ik mijn gelijk bewezen heb en vind het fijn dat nu ook het KLPD dit heeft toegegeven.”

{ 1 comment… read it below or add one }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: