Andy Carvin tweet de revolutie

De recente successen van de revolutionaire ‘Facebook generatie’ in Tunesië en Egypte smaakten naar meer. Dankzij social media is de hele regio aangestoken en eist men overal luidkeels verandering. Niet voor niets grijpen oude regimes naar harde middelen zoals het compleet blokkeren van internet en telefonie. Maatregelen die niet kunnen voorkomen dat er middels allerlei handige diensten zoals ‘speak to tweet’ toch een hoop berichten naar buiten sijpelen die op hun beurt weer volop verspreid worden door activisten die zich buiten de blokkades bevinden. Al wekenlang zijn we via Twitter en Facebook op de hoogte van hetgeen er in de geblokkeerde landen gaande is.

Revolutie via Twitter
Een fanatiek gebruiker die al tijdens het oproer in Tunesië onderkende dat hier geschiedenis werd geschreven nam zich voor om de revolutie live via Twitter te verslaan. Als social media strateeg bij de Amerikaanse nationale publieke radio (NPR) is Andy Carvin niet de eerste de beste, en wie zich verdiept in zijn biografie weet dat we hier te maken hebben met een oude rot als het gaat om experimenten met burgerjournalistiek, mobcasting, online communities en social media.

Wie vervolgens zijn Twitter profiel bestudeert ziet dat Carvin op het moment van schrijven al 47,382 tweets heeft verstuurd en 28,042 volgers heeft. Getallen die overigens razendsnel toenemen gezien het feit dat Carvin gemiddeld tientallen tot soms wel honderd tweets per dag verstuurd. Hij beschikt dus over een aanzienlijk platform en waarom zou je dat dan niet gebruiken om de hele dag via social media op jacht te gaan naar informatie zodat je hier live verslag van kunt doen? NPR heeft hem die mogelijkheid gegeven. Hij werkt hoofdzakelijk vanuit huis getuige de incidentele meldingen over zijn kinderen die boven koekjes aan het bakken zijn of de kat die aan zijn voeten ligt.

Dat die denkwijze niet verkeerd was bleek afgelopen weekend wel. Terwijl de internationale media zich vooral bezig hielden met de protesten in Bahrein die gewelddadig werden neergeslagen, ging het volledig mis in Libië. Op vrijdag werd bekend dat ook dit land naar extreme middelen van censuur greep door zowel het internet alsmede signalen van Al Jazeera uit buurlanden te blokkeren. Gekoppeld aan de verontrustende staat van dienst van Kolonel Ghadaffi en het feit dat er in Libië sowieso geen journalisten aanwezig waren (en nu zeker niet meer werden toegelaten) voorspelde dit niet veel goeds. Spijtig genoeg zou de traditionele media ons dat hele weekend nauwelijks informeren over hetgeen zich in Libië afspeelde. Zonder journalisten die ter plekke verslag konden doen (zelfs niet van bronnen als Reuters of Al Jazeera) werd de wereldgemeenschap pas maandag langzamerhand geïnformeerd over de heftigheid waarmee Ghadafi zich aan de macht vastklampte.

Slachting
Vreemd, want voor degenen die dat weekend de situatie via Twitter -en in het bijzonder @acarvin- probeerde te volgen was al lang duidelijk dat er in Libië een slachting onder de protesterende menigten gaande was die niet alleen werd uitgevoerd werd door het leger en veiligheidsagenten maar ook haastig ingevlogen huurlingen uit diverse Afrikaanse landen. Carvin wist via Twitter al snel -via diverse bronnen binnen en buiten Libië- foto’s en identiteitspapieren van deze vermeende huurlingen op internet publiceren als redelijk aannemelijk bewijs. Zaterdag was de situatie in Benghazi erg explosief waarbij zelfs berichten voorbij kwamen dat er met granaten op mensen werd geschoten. Met een snelheid van soms meerdere tweets per minuut zag je Andy live reageren op de verontrustende berichten om zo bronnen te achterhalen of feiten te verifiëren. Nog diezelfde dag verschenen er in Carvins timeline de meest afschuwelijke video’s en foto’s van mensen met wegschoten hoofden of lichamen die volledig in stukken waren gereten. Beelden die Al Jazeera twee dagen later niet durfde uit zenden.

Gedurende de zondag was Andy opnieuw in de lucht samen met verschillende bronnen die inmiddels regelmatig zijn timeline bevolkten; zoals @tripolitanian, @changeinLibya en @ShababLibya. Het oproer had inmiddels Tripoli bereikt waar protesterende massa’s o.a. Green Square bevolkten. Ook hier kwamen verontrustende berichten voorbij over de inzet van onevenredig zwaar geweld door het leger en huurlingen. Die avond leek het er zelfs even op dat het regime wankelde. Berichten dat Ghadafi gevlucht zou zijn en legeronderdelen zich aansloten bij de oppositie voerden de boventoon. Ondertussen waren de websites van de internationale media nog altijd stil. Alleen The Guardian activeerde rond 22:00 uur een liveblog.

Tegen middernacht werd duidelijk dat de zoon van Ghadafi een toespraak via de staatsomroep zou geven. Een emotionele toespraak vol dreigementen richting de zogenoemde criminelen en jongeren die het -onder invloed van drugs- gemunt hadden op de ondergang van Libië door het land in een burgeroorlog te storten. De regering kon dit niet tolereren en zou hard optreden om de protesten met alle macht te onderdrukken. De dreigementen van Saif Ghadafi werden zondagnacht live uitgezonden via CNN en Al Jazeera en de internationale media werd maandagochtend eindelijk wakker. Inmiddels was Twitter al een weekend live en zou ook Andy Carvin gedurende de dagen die volgden onvermoeibaar doorgaan met zijn twitter revolutie…

Bekijk hier een selectie van de tweets van Carvin:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *