Waarom je boeken gratis moet weggeven (video)

Martijn Aslander heeft een theorie waarom je boeken gratis zou moeten weggeven. En het is niet een theorie alleen: hij heeft ‘m – schijnbaar met succes – in de praktijk gebracht.

In een wervelend monoloog overspoelt Aslander de ongetwijfeld geshockeerde grijze uitgeefheren die afgelopen week InCTformatie bezochten, met nieuwe inzichten. Over gratis weggeven en gratis marketing via sociale netwerken. “Twitter, no doubt, is het aller aller krachtigste communicatiekanaal dat ik ooit gezien heb. Alleen leer je dat niet door er effetjesย tien dagen naar te kijken“. [21 minuten]


Martijn Aslander over bookhacking op InCTformatie 2009 from henkjan on Vimeo.
Gefilmd door Henk-Jan Winkeldermaat, via Marketingfacts.

12 replies on โ€œWaarom je boeken gratis moet weggeven (video)โ€œ

 • inct

  Beste Jeroen

  heel leuk dat je aandacht aan ons besteedt, maar het is erg aanmatigend om, zonder dat je er zelf bij was, het publiek te kenschetsen als grijze uitgeefheren. Onze congressen gaan over innovatie en worden bezocht door uitgeefprofessionals die het nut van innoveren en veranderen inzien en daarover graag bijgepraat worden , onder meer door mensen als Aslander. Het lijkt me goed dat je de volgende keer zelf eens komt kijken in plaats van dit soort ongefundeerde en flauwe uitspraken te doen.

  Reply
  • Jeroen J Roelants

   Hi David, het was niet aanmatigend noch flauw bedoeld. Je hebt gelijk, ik was er dit jaar niet bij.

   Vorig jaar jaar zat ik als panellid op het podium, ik baseerde me hierboven op het uitzicht dat ik toen had. Als dat uitzicht dit jaar drastisch anders was, dan verexcuseer ik me bij deze voor mijn aanname.

   Ennuh, nodig me volgend jaar weer gewoon uit op je congres. Dan kan ik een verslag schrijven aan de hand van mijn eigen observaties ๐Ÿ˜‰

   Reply
   • inct

    Jeroen, ik weet uit ervaring dat de (sterke) zaallichten van Spant ervoor zorgen dat je vanaf het podium het publiek slechts als een waas waarneemt: dat kan daardoor soms inderdaad grijstinten aannemen, maar neem van mij aan, noch vorig jaar noch dit jaar waren de grijze uitgeefheren bij ons te vinden (zouden ze misschien wel moeten doen, gezien de lezingen van Aslander en anderen dit jaar).
    Wat mij betreft heb je je uitnodiging voor volgend jaar binnen, maar dan wel quid pro quo ๐Ÿ˜‰

    Reply
    • Jeroen J Roelants

     Klopt, en ik ben daarna met een blinddoek het podium afgevoerd en heb de rest van de dag ook niet meegemaakt ๐Ÿ˜‰

     Wat betreft de quid pro quo: je bent meer dan welkom op ons volgende grote event in het najaar (zoals afgelopen jaar overigens).

     Reply
     • inct

      Jeroen, ik weet niet of je een blinddoek ophad, kan ook beroepsblindheid zijn geweest (of tunnelvision). Quid pro quo: dank dat ik als lid van DMP uitgenodigd ben voor het volgende(naar ik aanneem wederom gratis) event. Niet helemaal wat ik bedoelde, maar anyway….

 • Jeroen J Roelants

  Klopt, en ik ben daarna met een blinddoek het podium afgevoerd en heb de rest van de dag ook niet meegemaakt ๐Ÿ˜‰

  Wat betreft de quid pro quo: je bent meer dan welkom op ons volgende grote event in het najaar (zoals afgelopen jaar overigens).

  Reply
 • Remko Zuiderwijk

  Ik was er dit wederom wel weer bij en ik moet zeggen dat het niveau ten opzichte van vorig jaar een heel stuk hoger was. Desondanks kan ik wel begrijpen dat Jeroen er het stempel 'grijs' op plakt, omdat een groot deel van het publiek er vooral een is die ofwel de slag naar online nog niet echt gemaakt hebben, of er nog vrij terughoudend tegenaan kijken.

  Voor mensen die, zoals wij, wat meer voor de troepen vooruit lopen, krijgt het dan al sneller een wat oubollig karakter. We moeten echter niet vergeten dat er een hele grote groep kleine en middelgrote uitgevers is die zit te springen om deze 'kennisoverdracht'.

  Een mooi voorbeeld (http://www.publishr.nl/2009/04/betalen-voor-conte… is dan ook de presentatie van PWC waarbij er vanuit de zaal (Taeke Kuyvenhoven) gereageerd werd op het feit dat mensen niet gaan betalen voor content. Deze opmerkingen werd door de zaal met applaus ontvangen en door Ronnie Overgoor, de dagvoorzitter, opgepikt. Een mooi stukje 'televisie'.

  Dit toonde aan, vooral als je erbij was, dat de uitgevers die aanwezig waren echt wel weten waar ze over praten, maar gewoon de slag nog moeten gaan maken. En het dus niet zo is dat ze hem niet willen maken.

  Zoals gezegd dan ook nogmaals mijn compliment voor David Huijzer, want InCTformatie had dit jaar een veel sterkere line-up. Met sprekers als Michiel Buitelaar (Sanoma), Quintin Schevernels (VNU Media) en Martijn Aslander (Lifehacker) heb je echt wel mensen aan het woord die weten waarover ze praten. (alhoewel het verhaal van Joost Kist, oud topman Wolters Kluwer, er wat mij betreft wel eentje was in de categorie 'grijze uitgevers'.

  Reply
  • inct

   Remko, ik aanvaard het compliment met alle genoegens van dien ;-). Blij dat je ook opneemt voor die uitgevers die 'zoekende' zijn, wat een grote meerderheid is als je de resultaten van onze InCT Innovatiemeter goed bekijkt. Joost Kist mag trouwens qua uiterlijk en leeftijd bij 'grijs' horen, zo wezenlijk anders als Aslander was zijn verhaal in de kern niet (dat was wat mij btereft het mooie om hen na elkaar te horen: misschien anders van toon en aanpak, maar niet wezenlijk anders qua inzichten).
   Een congres als InCTformatie is ook bedoeld om de bezoeker vooral veel informatie te geven en hem/haar daar mee te helpen zelf stappen te zetten. Het voor de troepen uitlopen vind ik trouwens een beetje vreemd, laat het aan anderen over te bepalen waar je loopt (je kunt ook voor de muziek uitlopen namelijk ๐Ÿ˜‰ ). Ik zou niet graag willen oordelen over de mensen die er waren zonder de ins en outs van hun bedrijven en inzichten te kennen.

   Op 4 november a.s. hebben we InCTspiratie, waar we vooral sprekers willen hebben die ons aan het denken zetten (ja ook jullie die vooruitlopen): suggesties welkom!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *