…En link naar de rest

Innovatie is het toverwoord van de laatste maanden (jaren?) om de traditionele media winstgevend en relevant te blijven houden. Het is een woord waar nooit iemand tegen is, maar is vaak ook woord om nutteloze en uren durende vergader- en brainstormsessies mee te verantwoorden. Misschien is het een aardig idee om het over één specifiek onderwerp te hebben: De link-economie, ofwel: de wegwijzers van internet. Kort gezegd is het de volgende slogan: “Cover what you do best, link to the rest” (lees ook deze twee artikelen van Jeff Jarvis).

Waar kranten en andere media hun autoriteit gebruiken om bepaalde zaken op de agenda te zetten en te kunnen zeggen ‘luister mensen, dit is belangrijk’, durven ze dat eigenlijk alleen te doen als ze een reporter hebben die hierover een item kan maken of een artikel kan schrijven. Ook als bijvoorbeeld een andere krant daar expert in is of net een dag daarvoor al dat item geplaatst heeft, want ze zijn als de dood dat de gebruiker van de site vertrekt. Een rare houding die gestoeld is op zaken als de dagelijkse nieuwscyclus waardoor de scoop het alleenrecht op het nieuws voor minimaal een halve dag garandeert, auteursrecht, monogame nieuwsconsumptie en ongetwijfeld vele andere oude tradities en gewoontes.
Door deze houding moet een dagblad, journaal of nieuwszender dat breed georiënteerd is een enorme hoeveelheid journalisten in dienst houden. Van deze grote hoeveelheid journalisten is een groot deel noodgedwongen niet of nauwelijks gespecialiseerd maar juist goed in het snel algemeen verwoorden van nieuws. Met als gevolg schitterende dieptepunten waar bij persconferenties tientallen journalisten komen die allemaal met dezelfde snippertjes marketingblaat hetzelfde verhaal produceren voor op de voorpagina van evenveel dagbladen.

The okay and the bad
Af en toe word ik positief verrast door de NRC-next die een goed en groot artikel uit een buitenlandse krant vertaald plaatst. Ook verwijzen ze nog wel eens naar Youtube, maar verwijzen naar de concurrent heb ik nog niet waargenomen. Dit terwijl ik me niet kan voorstellen dat Nederlandse media specialisten heeft op bijvoorbeeld het West-Afrikaanse Guinée waar het leger dinsdag de macht heeft gegrepen. Op de hoofdpagina van de Volkskrant van afgelopen dinsdag wordt verwezen naar hun eigen artikeltje dat zeer algemeen, gortdroog en met wiki-weetjes is opgelepeld uit de ANP-feed. Daar zijn toch in het buitenland toch zeker wel betere stukken van te vinden? Verwijs er dan naar!
Als mensen naar je site komen omdat je óf zelf de kennis in huis hebt óf verwijst naar die specialistische kennis en ze worden niet teleurgesteld in die verwachting, dan zullen ze terugkomen. Tijdens Blog08 in oktober vertelde Loren Feldman op zijn typische manier dat hij niet eens meer een link plaatst maar hoopt dat je het gaat googlen. Zijn insteek is dat als mensen een beetje moeite moeten doen ze beter onthouden wie ze op het idee gebracht heeft. Een krant moet, denk ik, echter wel het nieuws zo snel mogelijk bereikbaar maken.
Overigens vind ik nieuws van de AP/ANP vaak zo droog en algemeen dat ik verlang naar een wellicht minder feitelijke weergave van een journalist die ter plekke is. De Baghdad-blogger is hier natuurlijk het perfecte voorbeeld van. 

Wat kunnen we nú doen?
Na de presentatie van Almar Latour bij RethinkingMedia in November vroeg ik hem hoe hij keek naar het beschikbaar maken van waardevolle links van journalisten. Hij zei dat ze bij de Wallstreet Journal Online daar over aan het denken zijn maar dat hij daar nu verder weinig over kon zeggen. Wel sprak hij over de waarde van het linken door journalisten, ze werken namelijk als een soort kwaliteitsfilters. Het verbaasde hem dat er vragen kwamen over reclame-inkomsten en niet over dit soort onderwerpen. Sites als Digg en SocialMedian laten maken de technologie al mogelijk, maar worden nog zelden gebruikt door media met autoriteit.
Laten we zelf een begin maken: Google Reader is een van de tools die onmisbaar zijn voor mijn werk als ‘content master’ bij de NGN . Bij de NGN gebruiken we dit al op een best aardige manier: Een aantal medewerkers/bloggers (ik ook) hebben de mogelijkheid om de artikelen met Google Reader te delen waarbij die artikelen vervolgens naast hun blogs te zien zijn (in de huisstijl). Ook beheer ik een apart account waar gedeelde artikelen op de homepage terecht komen (IT-nieuws).
Een functionaliteit die ik meer en meer ga waarderen is het volgen van ‘shared items’ van personen. Mensen die duizenden berichten per dag lezen en dan de meest interessante filteren en delen zorgen voor een mooie stroom aan goede berichten. Natuurlijk volg ik hier Robert Scoble mee, maar ook bijvoorbeeld de feed die Steve Rubel met ‘Thinkers’ heeft gelabeld. Ook ben ik op Twitter en Friendfeed aanwezig, maar de spoeling is me daar eigenlijk te dun, teveel moeite voor iets interessants. Sure, ik vind het af en toe best prettig om daar te praten en luisteren maar ik moet het eens goed gaan finetunen om het nuttig te maken denk ik.

Wiens ‘shared items’-feeds moet ik zeker volgen? Welke mensen beheren die verwijzingsstrategie erg goed? Hoe kunnen de traditionele en nieuwe media gebruik maken van de zogenaamde link-economie? Welke media-sites gaan hier al goed mee om?

5 replies on “…En link naar de rest

 • Jeroen Jonker Roelants

  Goed stuk dit Melle en leuk dat je meeblogt op RM!

  Ik ben zeer geinteresseerd in wat NGN op dit vlak doet. Voor RM zou dat natuurlijk ook kunnen/moeten.

  Een hoop vragen die je stelt (zeker op zo’n kerstdag met een kater ; -)). Je 3e vraag heb je zelf al beantwoord met dit stuk. En de laatste vraag: volgens mij is er in NL nog geen tradioneel medium die dit echt doet.

  Overigens zouden wij Jarvis in 2009 dolgraag naar NL halen. Daar wil je vast wel bij zijn!

  Reply
 • Anton van Elburg

  Leuk stuk Melle, en een onderwerp waarin ik ook geinteresseerd ben. Op deze site vind je in de rechterkolom een rubriek ‘Elders op het web’ die in feite niets anders is dan een rss-feed van 1 tag bij Delicious.

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik hem niet heel erg goed bijhoud, maar als ik iets tegenkom waarvan ik denk dat het interessant is voor RethinkingMedia, bookmark ik dat artikel zodat het in die feed terechtkomt.

  Misschien moeten we onze Friendfeed room (http://friendfeed.com/rooms/dutch-media-professionals) daarvoor gaan gebruiken, zodat we de output van meerdere mensen kunnen verzamelen. Wat zou jouw voorstel in deze zijn?

  Verder ben ik aan het kijken naar http://www.publish2.com. Heb inmiddels een account, maar moet nog uitzoeken hoe en wat.

  Reply
 • Melle Gloerich

  @Jeroen: Jarvis zou een erg goede zijn om uit te nodigen, hij is zich erg goed bewust van de veranderingen en de manier hoe ‘oude’ media zich hier tegenop stellen.
  Wat de NGN doet is eigenlijk wat ik al vertelde, een aantal Google Reader shared item feeds die in de huisstijl getoond worden op de homepage of naast de blog van de persoon van wie de feed is. Dit is zeker iets wat verder uitgebreid gaat worden, maar natuurlijk moeilijk is als mensen minder media-minded zijn. De ICT-pro’s van de NGN community zijn natuurlijk erg goed met netwerken en computers maar weten daar vaak alleen de technische dingen van en zijn niet zo geïntresseerd in dingen als RSS-feeds of social media (buiten een forum en een homepage). Dát is wellicht het moeilijkste, mensen zo ver zien te krijgen dat ze dit soort dingen gaan gebruiken. Pas als ze het gaan gebruiken zien ze de meerwaarde van bijv. Google Reader.

  @Anton: goed idee ook van die delicious tag. Aan de andere kant natuurlijk gevaarlijk, stel dat ook maar 1 persoon die tag te pas en te onpas gaat gebruiken. Of is het een tag + jouw account of iets van die strekking? Welke tag gebruik je?
  Friendfeed is volgens mij zowel een enorme kans als een enorme gevaar. Je kan nog meer dan bij Twitter overladen worden met onzin en foto’s, etc terwijl je ook fantastische verbreding van je horizon kan krijgen. Ik heb geen idee hoe zo’n Room tot z’n recht kan komen. Kan je mensen er voor uitnodigen? Dat zou al een 1e stap kunnen zijn.
  Over Publish2, goed punt, heb me paar weken geleden aangemeld maar moet eens goed kijken wat ik er mee kan.

  Overigens is het mooie van Google Reader dat het zowel de manier is om te lezen als te delen (1 klik op ‘share’) terwijl Delicious eigenlijk iets buiten de leeservaring is. Ook kan je tijdens het normale surfen iets delen met Google Reader (moet je een soort bladwijzer maken, met ‘share note’ zie uitleg bij reader).
  Tags ontbreken echter, en daar baal ik wel van, dit zou ik namelijk graag willen gebruiken voor een specifiekere manier van delen.

  Reply
 • Anton van Elburg

  @Melle
  Delicious: het is een feed van 1 tag op 1 account, en wordt dus gecontroleerd door degene(n) die toegang hebben tot dat account

  Friendfeed: je kunt de status van deelnemers bepalen, zodat niet iedereen zomaar kan posten. En je kunt er mensen voor uitnodigen.

  Google Reader: ik zou verschillende items naar verschillende sites willen delen. Volgens mij kan dat niet met Google Reader. Er zijn dus tags (+ een bijbehorende feed) nodig inderdaad.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *